Skip to main content
Esemény

Return Konferencia 2015-ben is

By 2020.09.19.No Comments

Két hete a CTP képviseletében többen részt vettünk a Return Konferencián. A Return Organization 2o1o-ben jött létre a budapesti Amerikai Nagykövetség kezdeményezésre. A szervezet célja, hogy összefogja azokat a magyarországi alumni szervezeteket, melyek csereprogramok keretében diákokat, kutatókat, vagy éppen rezidens orvosokat küldenek az USA-ba.

Ahogyan a szervezet neve is mutatja: Return, vagyis visszatérés a cél, ami megegyezik a CTP missziójával. A CTP az alapító szervezetek között volt 2o1o-ben, íme egy rövid video az akkori indulásról, remélhetőleg felismertek a CTP-seket: https://www.youtube.com/watch?v=KIA1lhwRJGg

Idén január utolsó napján, egy szombat délután volt a Return idei konferenciája. A mostani programot a Common Sense Society és a Nagykövetség szervezte. A meghívottak az alapító szervezetek vezetői és öregdiákjai voltak, köztük a CTP-vel. A prominens rendezvény helyszínéül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszterme szolgált. Az egyetem rektora, Dr. Szuromi Szabolcs nyitóbeszédéből kiderült, hogy a Pázmány öregdiákja volt II. János Pál pápa is, ráadásul a dísztermet is róla nevezték el.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Dr. Lovász László valamint Dr. Jeszenszky Géza személyesen nem tudtak jelen lenni a rendezvényen, ezért köszöntőjüket megbízottjaik tolmácsolták. A programot személyes jelenlétével megtisztelte az Egyesült Államok nemrégiben kinevezett nagykövete, Colleen Bell is. A nagykövet asszony beszédében hangsúlyozta Magyarország és az Egyesült Államok közti tudáscsere fontosságát, valamint a fiatal vállalkozók, hazatérő kutatók aktív közreműködését a hazai társadalmi, üzleti és non-profit szférában.

A Return tagszervezetei a következőek: Fulbright (öregdiákjuk Vámos Miklós író is mondott beszédet), Hungarian-American Coalition (HAC), Ivyplus (Hild Imre vezetésével), Kellner Scholarship, International Visitor Leadership Program (IVLP), a Hungarian Medical Association of America (HMAA, melynek buffaloi munkájában Forgách Péter alapítónk is aktívan részt vesz), HAESF (Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund), Civic Enterprises (Civil Vállalkozások). A CTP-t B.Nagy Fecó mutatta be a hallgatóságnak.

A rendezvényen két panelbeszélgetésre is sor került. Először három nemrégiben hazatért öregdiákot faggatott Hild Imre a hazatérés tapasztalatairól, a kinti élményekről. Második körben pedig már a régebben hazatért, itthon „karriert” csináló kutatótól illetve vállalkozótól tudhattuk meg az itthoni sikerük történetét.

Bíztatunk minden CTPs öregdiákot, hogy kövesse a Return Facebook oldalát, illetve csatlakozzon annak LinkedIn csoportjához.

Facebook:

https://www.facebook.com/groups/return.org/

Common Sense Society beszámolója:

CTP

CTP