Skip to main content
Beszámoló

Hazatérő interjú – Csernák Dávid

By 2020.09.20.No Comments

Mikor jöttél haza?

2013 decemberétől 2014 májusáig tartózkodtam az USA-ban, amely időszak sok szempontból meghatározó volt számomra. Nagyon sok pozitív élménnyel lettem gazdagabb, emellett magamról is sokat megtanultam egy olyan környezetben, ahol minden szempontból új helyzettel kellett szembenéznem.

2014 májusában úgy döntöttem, hogy itthon folytatom tanulmányaimat, így 2015 december 22-én fejeztem be teljesen az ösztöndíj programot. 2016 májusában lesz a diplomaosztóm, amelyre tervezem a kiutazást.

Hol és mit tanultál odakint?

A Medaille College Master of Art in Organizational Leadership képzésén vettem részt, amely egy komplex, 10 témára fűzött vezetőképző program. Nagyon élveztem az Amerikai diáktársaimmal a közös munkát, az amerikai üzleti kultúra mélyebb megismerését, és a képzést vezető tanárok szakmai felkészültségét. A heti feladatokon keresztül sok hasznos vezetői technikát tanultam és saját készségeimet is fejlesztettem.

Érdekes volt látni és érzékelni a magyar egyetemi és az amerikai tanítási technikák közötti különbségeket. Pl. a pénzügy – számvitel – üzleti tervezés közötti összefüggéseket itt értettem meg igazán, annak ellenére, hogy itthon is tanultam őket, csak éppen külön-külön tárgy keretében.

Saját szakmai fejlődésem szempontjából a rendszerszintű gondolkodás, a változásmenedzsment, az IT menedzsment és a team menedzsment területek voltak a leghasznosabbak.

Mi hiányzik a legjobban az USAból?

Sok minden hiányzik az USA-ból, de talán a legjobban az ott élő magyar, amerikai és kanadai barátaim, akikkel többségében a kint tartózkodásomkor ismerkedtem meg.

Emellett az a szemléletmód, ahogy az Amerikaiak egy-egy helyzethez vagy a másik emberhez hozzáállnak. Nagyon szimpatikus volt az a pozitív és támogató légkör, amivel találkoztam a legtöbb esetben.

Ezen kívül a kinti utazások lehetősége, a sokszínűség és az angol nyelvű környezet is hiányzik.

Mi az amit magaddal hoztál?

A nyelvtudásomat; a pozitív szemléletmódot az emberi kapcsolatok és az üzleti élet területén; nyitottságot az új felé; új barátságokat és egy életre szóló élményt.

Mit csinálsz most itthon, mik a terveid?

Az elmúlt évben a Miniszterelnökségen EU által támogatott közigazgatás-fejlesztési programok felügyeleti munkáiban vettem részt, 2016. március 1-től pedig a Földművelésügyi Minisztérium egyik új közigazgatás-fejlesztési projektjének a konzorciumi projekt vezetőjeként fogok dolgozni. Úgy gondolom, hogy a következő időszakban kamatoztatni fogom tudni a kint tanult ismereteket.

Munkám mellett felnőttképzési témájú projektekben végzek különböző szakmai és projekt feladatokat más európai szervezetekkel közösen.

Hogyan megy az itthoni beilleszkedés?

Hazatérésem után a munkakeresés és újra beilleszkedni nem volt könnyű, de családomnak és barátaimnak is köszönhetően sikerült megtalálni a számításaimat és az új kihívásokat.

CTP

CTP