Skip to main content
Bemutató

Bemutatjuk új diákjainkat – Negyeliczky Eszter

By 2020.09.19.No Comments

Hol tanulsz most?

Erie-ben a Mercyhurst College Special Education képzésén.

Honnan származol?

Budapesten születtem és nevelkedtem, bár a szüleim vidékiek, így nem vagyok tős-gyökeres városi. Ezen belül pedig pesti vagyok, aki csak felnőttként kezdte igazán felfedezni Budát.

Ki/kik a tesóid?

Ketten vagyunk testvérek, a nővérem nálam hét évvel idősebb. A testvérem, Emese jelenleg Kanadában, Toronto egyik külvárosában él a férjével és a kétéves kisfiukkal, Bencével, és már útban a következő baba, aki a legújabb hírek szerint kislány lesz. Emese, a GE Treasury-jében dolgozik, és bár sokszor próbálta elmagyarázni pontosan mi is a feladatat, sajnos sosem sikerül teljesen megértenem. A sógorom pedig, aki fehérorosz származású, egy neves helyi banknál van alkalmazásban.

Mit tanultál, hol dolgoztál otthon?

A Szent László Gimnázium olasz kéttannyelvű osztályából érettségiztem, innen származik a nyelvek iránti csodálatom, és a nyelvtanuláshoz szükséges képességek. Aztán a Pető Intézet főiskoláján végeztem konduktor-óvodapedagógus szakon. A diploma után egy fél évet dolgoztam Angliában mint konduktor, majd hazajöttem és az anyaintézetben kaptam állást a Nemzetközi Csoportban, ahol lehetőségem volt a világ minden tájáról érkező mozgássérült fiatalokkal foglalkozni. A Pető Intézet révén sikerült eljutnom Olaszországba, Horvátországba és Szíriába is 1-3 hónapos kiküldetésekre.

Milyen tárgyaid vannak ebben a félévben?

Ebben a félévben három tárgyam és egy kötelező gyakorlatom van. Single Subject Research órán kutatási módszerekről tanulok, és igyekszem őket a gyakorlatba átültetni, C&I: High Incidence Disabilities órán a különböző gyakran előforduló enyhébb tanulási problémákról hallunk és új tanítási technikákkal gazdagodunk, míg Classroom Management: Introduction to Applied Behavior Analysis and Behavior Change órán, az Applied Behavior Analysis (ABA) alapjaival ismerkedünk.

Hogy töltöd a hétvégeidet, szabadidődet?

Leginkább tanulok hétvégén, vagy csak örülök, hogy nem kell semmit sem csinálnom, mert a hét általában megállás nélkül telik. Azért egy hobbit sikerült beiktatnom a sűrű programba: összebarátkoztam a helyi japán tanárral, aki engedélyezte, hogy beüljek az óráira, így éppen japánul tanulgatok.

Mit szeretnél látni az Egyesült Államokból?

Mindenképpen el szeretnék jutni New York-ba és San Francisco-ba és talán a Grand Canyon-hoz is.

Mi hiányzik Magyarországról?

Az édesanyám főztje (természetesen a vele járó családi látogatásokkal) és a barátaim.

Kedvenc amerikai ételed?

Peanut butter cookie és peanut butter swirl icecream. Korábban nem voltam nagy peanut butter őrült, határozottan Nutellán nevelkedtem, aminek a nyomába sem ér ez az amerikai találmány, de úgy tűnik, bármi, amit az említett vaj felhasználásával készítenek, jöhet…

Van-e már olyan, ami hiányozna, ha eljönnél az Egyesült Államokból?

A kihívás, amit Amerika jelent biztos hiányozna, a gyönyörű kampuszról nem is beszélve.

Mi a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?

Az aznapi menü (ételek) és elég gyakran szóba kerülnek a különböző kulturális különbségek is: a szobatársaim főként amerikaiak, de van egy szaudi diák is (persze mindez vmilyen étel társaságában).

Mitől tartasz és miben reménykedsz?

Jelenlég még nem sikerült elintézni az erkölcsi bizonyítványomat a gyakorlathoz, így nem tudom, hogy hova és mikor leszek beosztva. Reménykedni pedig abban reménykedem, hogy sikerül megszerezni a szükséges helyi papírokat a teacher és special education certificate-hez, és még lesz időm concentration-t is választani.

Ha két mondatban kellene bemutatnod magad, mit mondanál?

Rímbe foglalva: Eszter, e nemes, lelkes elem, elme hegyezne e terepen. Vagy másképpen: a kíváncsi konduktor kalandra kelt, hogy könnyebben konyítson a közneveléshez.

CTP

CTP